Laatste Nieuws

Wat is floorball?

Materiaal  Floorball Tricks

De sport

Floorball is een balsport die ontstaan is uit ijshockey. De oorsprong ligt in Scandinavië en de sport wordt steeds bekender in de rest van Europa. Floorball speel je in een zaal, met zaalschoenen, kunststof sticks en een kunststof gatenbal. Dankzij het lichtgewicht materiaal is het een eenvoudige, snelle en laagdrempelige sport. Internationaal wordt deze sport eveneens aangeduid met de benamingen salibandy, innebandy, unihockey en floorhockey. Floorball ontleent veel spelregels aan ijshockey. Een groot verschil is dat je geen extra bescherming aan hebt en daarom mogen er geen bodychecks uitgedeeld worden.

Floorball_veld1.png
Het veld is 40 bij 20 meter en wordt omringd door een boarding. De goals staan in het veld, zodat hier ook achterlangs gespeeld kan worden.

Team

Een floorball team bestaat uit 5 veldspelers en een keeper. Floorball wordt door zowel heren als dames gespeeld, in aparte teams. De unihockey-variant wordt veelal gemengd gespeeld. Elk team heeft meerdere reservespelers die continu doorwisselen. Voor een floorballwedstrijd is het ideaal om 5 wisselspelers te hebben, zodat je met steeds met 5 dezelfde spelers (een linie) in het veld staat.

Keeper

De keeper speelt zonder stick en heeft speciale beschermende kleding en een helm. De bal is van licht materiaal, maar kan met zeer hoge snelheden op de keeper afkomen! Om het doel zo veel mogelijk af te schermen, zit de keeper op zijn knieën. Zo heeft hij de meeste kans om de bal te vangen.